LA REMINISCÈNCIA

02/10/2018 - 14:10

La reminiscència és una tècnica de comunicació que serveix per estimular la memòria episòdica i biogràfica de les persones amb demència.

Es poden utilitzar molts recursos com són fotografies personals, objectes significatius, articles de revistes, música…etc. A partir d’aquest punt anem teixint una conversa, un diàleg que ajuda a la persona a recordar. Com que sovint els integrants del grup han compartit algunes vivències generacionals i fins i tot veïnals s’incrementa moltíssim la riquesa de les converses amb detalls i anècdotes. Això implica reviure records que ens traslladen a moments vitals que ens fan somriure i d’altres emocionar-nos.

En qualsevol cas són sessions que resulten molt convenients per a usuaris amb demència i també molt agradables pel professional que les realitza -ja sigui una gerocultora o una psicòloga -. És una forma de reconstruir moments de la nostra història personal però també emocions i sensacions que ens connecten amb qui som, alhora que socialitzem amb els companys i companyes.

Es una tècnica molt recomanable per utilitzar com a eina d’estimulació cognitiva i emocional. En definitiva intentem que la persona rebusqui en els seus records, connecti amb ells i revisqui si té alguna emoció associada. Després ho exposa en el grup i, en algunes ocasions, s’arriba a crear una sinèrgia grupal.

Rosa Soler

Psicòloga Centre de Dia Barcelona 2


© 2024 Serveis Geriàtrics de Barcelona S.L. Avis Legal Política de privacitat